Timber Frame היא שיטת בנייה מקובלת, ידועה ונפוצה, אשר החלה באירופה מאז המאה ה-15, ובחלקים נרחבים בארה"ב. השיטה נדחקה וכמעט שנעלמה קליל מאז השימוש הגובר בחומרי בניה מתועשים, והשתמרה בקרב בעלי מקצוע בודדים בלבד. מאז שנות ה-70 חזרה שיטת Timber Frame לאופנה הן באירופה והן בארה"ב. בארץ הייתה השיטה הזו מקובלת במבנים של המושבות הגרמניות כמו הטמפלרים שהשתקעו במתחם שרונה בת"א, במתחם המושבה הגרמנית בחיפה ועוד, וכן מבנים גדולים מהתקופה הבריטית (תחנות רכבת, יקבים וכדומה).
בישראל, שיטת Timber Frame מוכרת בעיקר בקרב אנשי השימור והשחזור האדריכלי.
איך Timber Frame נבנה?
בשיטת Timber Frame בונים את שלד הבית עצמו ואת מבנה הגג מקורות עץ גושני, את הקורות מחברים זה לזה במחברים העשויים מעץ בלבד ונעולים בפין עץ, השימוש בבורגי מתכת אינו קיים כלל וזו הסיבה בגללה למבנה חוזק, עמידות וגמישות יחודית.
למה זה כדאי?
המבנה הגיאומטרי הייחודי של השלד, כמו גם החיזוק המרבי עם חומר טבעי בלבד, מעניקים למבנים אלו עמידות גבוהה ביותר. חלקם אף קיימים כבר למעלה מ-1,000 שנים!
העץ הוא חומר טבעי וככזה הוא עמיד מפגעי מזג האוויר, במיוחד שהוא נמצא בתוך המבנה המוגן. לעומתו, הבטון וכל החומרים המתועשים האחרים המשמשים לבנייה, מתחילים תהליך של החלשות מרגע צאתם לאוויר ומסוגלים להחזיק מעמד רק כמה עשורים בודדים.
באזורים מוכי רעידות אדמה, כמו יפן וסאן פרנסיסקו, נפוצה מאוד שיטת Timber Frame כ נפוצה בעיקר במקומות מוכי רעידות אדמה, כמו יפן ואזורים בארה"ב. הודות לגמישות הרבה, העמידות והיציבות, מבנים אלו אידיאליים לעמוד בפני ברעידות אדמה.
בנוסף, השיטה הזו מאפשרת שילוב של קל וטבעי עם חומרים אקולוגיים ו/או בניה מתקדמת, הנותנת בידוד מצוין ומסה תרמית טובה. בלשון מקצועית, שילוב זה נקרא: "מערכות נושמות".
בית שנבנה בשיטת ה Timber Frame מאופיין במעטפת החיצונית המחופה במערכת חיפויים שיודעים להתמודד היטב עם האקלים המקומי.
בגלל העץ הגושני (כלומר קורות עבות), עמידותו של שלד timber frame תהיה גבוהה בהרבה מזו של שלד פלדה דקה, גם במקרה של שריפה, וזאת מפני שזמן העמידות של השלד תהיה גבוהה וארוכה יותר.
וכמובן, לא ציינו את היתרון האקולוגי של בתי עץ ידידותיים לסביבה, שיעשו נעים גם לכם, וגם לכדור הארץ.